Medborgarförslag: Anlägg en gästhamn i Stallarholmen

Datum för evenemanget: 16/05/2020

Hej!
Den 23 mars var jag inbjuden att presentera mitt medborgarförslag, att anlägga en gästhamn i Stallarholmen. Jag har därefter fortsatt att engagera mig i frågan och har haft kontakt med personer och organisationer med koppling till främjandet av båtliv och båtlivets betydelse för besöksnäringen i städerna runt Mälaren. Riksföreningen Gästhamnar ser en kommande ökning av besökande båtar till Mälaren, både från saltsjön och även utländska besökare. Och då är det främst större båtar som vill ligga i en gästhamn och med tillgång till service, affär, bränsle och restauranger. I Stallarholmen finns Gula Industrihuset med ett utbud av konsthantverk, butiker, bageri med café m.m. I anslutning till sjömacken ligger restaurang Gripen och ett glasscafé. På andra sidan bron finns en ICA butik, pizzeria och konditori. Den tänkta platsen för gästhamnen utgörs av en slybevuxen slänt och kan troligen inte nyttjas för någonting annat än som landfäste för flytbryggor.

Stallarholmens läge mellan Mariefred och Strängnäs skulle innebära ett välbehövligt komplement till kommunens gästhamnar som ofta är fullbelagda under högsäsongen. Eftersom Stallarholmsbron har öppningstider en gång per timme, så i stället för att ligga och vänta på broöppning så kan man lägga till i gästhamnen och ta del av utbudet som ligger inom gångavstånd.

Som det står i dokumentet Gemensam utvecklingsplan för 4 Mälarstäder:
”Vår gemensamma berättelse och företagsfrämjande insatser skapar en växande turistnäring. Vi tillvaratar våra invånares engagemang genom att uppmuntra lokala initiativ och företagande.”

Jag har talat med två av tre ägare till de avstyckade fastigheterna samt med ägaren till bensinstationen och restaurangen och alla är mycket positiva till förslaget.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/batlivet-och-gasthamnar-ar-viktiga-for-besoksnaringen

http://www.batsam.com/ovrigt/Hamnhandboken2016.pdf

Med vänliga hälsningar

Torsten Resar
Marktegelvägen 1
64561 Stallarholmen
0760 189600

Hetast just nu
Vad händer i Stallarholmen?
Sponsring

Hjälp Nätverket!
Vill du vara med och bidra ekonomiskt till Stallarholmens ortsutveckling? Stallarholmens Nätverk grundades 1996 och är en ideell förening som jobbar för att Stallarholmen ska bli en alltmer attraktiv plats när det gäller arbete och fritid, boende och service.
Läs mer »

Erbjudanden

Medborgarförslag: Anlägg en gästhamn i Stallarholmen

Hetast just nu

SPF-promenad.
Samling på Coopparkeringen 9.00 för samåkning, medtag fika.
Pris 20 kr.

Caféträff med väntjänsten.
Församlingsvärdinnen Birgitta bjuder på kaffe och hembakta kakor. Underhållning till fikat.
Samarr: Stallarholmens församling och Drömfabriken.
Församlingshemmet, 13.30-15.30

Scenkonst Sörmland har under sommaren 2019 spelat klassikern Ett dockhem för fulla hus. Nu kommer den till Stallarholmen!
Biljetter på Tickster. Fikaförsäljning.
Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 19.00

Majsfestival på Klippinge gård. Självplock, avkorning, nygrillad majs, majsmatlagning, kaffeservering. Sex km från bron mot Överselö.
Klippinge gård 10.00-16.00

Barnteater – Den största pärlan. Följ med till skogen där trollen Snubbel, Turbo och Trilsk bor, men se upp för bråkvråkarna! Fri entré, bara att komma. För barn 3-120 år.
Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset 13.00

Sörmlands matkluster anordnar Aptitrundan med ett 50-tal matföretagare i Sörmland.
På hemmaplan: Printz, Köttbutiken, Äleby, Klippinge & Kilfröslunda.
Mer info: www.matkluster.se

Golftävling. Singelspel slaggolf.
Anmälan på golf.se
Stallarholmens golfbana

Sponsorer