Boktips

Boktips från Stallarholmens bibliotek
Här hittar du bibliotekets öppettider >>

2020-10
Bakvatten
av Maria Broberg
I ett litet samhälle i Västerbotten försvinner pojken Nilas under 60-talet. Många tror att han har drunknat. Det dröjer dock många årtionden innan vårfloden avslöjar vad som hände med pojken. I Bakvatten får vi följa de människoöden som knyts samman av pojkens försvinnande, både före och efter händelsen. Vi får möta Assar och hans förbjudna kärlek till Margareta, och Håkan som längtar efter en far som aldrig riktigt var hans. Bakvatten är en bok om längtan, ensamhet, kärlekstörst och om en känsla av att inte tillhöra. Men det är också en bok om samvete och val och hur dessa kan påverka.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-09
Villa havsbris
av Caroline Säfstrand
Sophie återvänder till sitt barndomshem, ett gammalt kurhotell som hon ärvt efter sin mor. Hon vill inte vara här längre än nödvändigt då hon vill tillbaka till livet i Berlin så fort hon bara kan. För att kunna sälja hotellet så behöver det renoveras upp. För att detta ska vara möjligt sätter hon in en annons om arbetskraft och inom kort flyttar tre väldigt olika men arbetsvilliga personer in. Efter ett tag visar det sig att deras bagage inte är så lätt som de påstått, men i takt med att huset förändras, så förändras också människorna i det. Samtidigt börjar gamla familjehemligheter komma upp till ytan för Sophie …
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-07/08
Där kräftorna sjunger
av Delia Owens
Sedan hon var 10 år har Kya levt ensam i North Carolinas våtmarker. Hon kallas träskflickan och lever i samklang med naturen helt utanför ett samhälle med starka fördomar. Alla har lämnat henne, mamman, syskonen och lite senare även hennes största kärlek Tate som lärde henne läsa och som delade hennes kärlek till våtmarkens natur. En dag hittas en av byns högt uppskattade unga män död och Kya, som har haft en kärleksrelation till denna man, blir snabbt misstänkt. En stark berättelse om en flicka som klarat sig mot alla odds. Om kärlek, ensamhet, längtan, fördomar och naturens krafter.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-06
Blybröllop
av Sara Paborn
Irene är bibliotekarie i en småstad och gift med kabeldragaren Horst. De bor i samma hus de alltid bott i och barnen är för länge sedan utflugna. Efter ett äktenskap där Irene ständigt blivit förminskad och där pikarna haglat får hon till slut nog. När hon hittar sin mors gamla blytyngder börjar hennes resa från att vara tyst och hunsad till att bli en amatörkemist med dödlig kunskap om gifter. Blybröllop är en humoristisk välskriven giftmordshistoria om att bryta sig fri från maktstrukturer, om att hitta sig själv och våga gå sin egen väg.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-05
Mellan himmel och Lou

av Lorraine Fouchet
Boken utspelar sig på den lilla ön Groix utanför Bretagnes kust. 60-årige Jo har precis begravt sin älskade Lou. Hans sorg är enorm och skildras så fint. I ett tillägg till testamentet ger Lou Jo i uppdrag att göra deras barn lyckliga. Lou skriver att Jo var en fantastisk älskare, en underbar make men en frånvarande far. Barnen har klarat sig bra yrkesmässigt men de är inte lyckliga. När uppdraget är slutfört väntar ett meddelande hos juristen. Berättelsen inrymmer hemligheter, lögner, svek men också värme, ömhet och kärlek. Boken finns även att låna som e-ljudbok.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

2020-02 
Kistbyggarna
av Morgan Larsson
En grupp individer möts för första gången på en ö i skärgården där de ska gå en kurs i hur man bygger sin egen likkista. Kursledaren hoppas att deltagarna inte bara ska lära sig hur man snickrar, utan även ska inspireras att göra det de innerst vill, innan det är för sent. Allteftersom kistorna tar form får deltagarna allt svårare att hålla tillbaka sådant som pockar på inifrån. Hemligheter och förträngd längtan stiger upp till ytan, och för vissa förändras allt. Med ett intressant persongalleri och ett lättflytande språk är boken både underhållande och gripande. Finns att låna som e-ljudbok i bibliotekets app Biblio.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019–10
Testamente
av Nina Wähä
I Testamente får man möta Annie och hennes familj bestående av 11 syskon, deras mor och våldsamme far. Det är en dysfunktionell familj vi möter och berättelsen tar upp klassiska teman som uppväxt, skuld och det sociala arvet, men även gemenskap, kärlek och vad som får människor att hålla samman. Men boken är så mycket mer då författaren skickligt porträtterar karaktärer och bygger upp en handling som hela tiden växer och skapar en nyfikenhet som gör att man hela tiden vill veta mer. En gripande historia med ett fantastiskt språk och som gjorde mig helt uppslukad.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019–9
Bomullsänglar
av Susanna Alakoski
Hilda växer upp på en släktgård. Hennes föräldrar är frånvarande, men hon har Sanna-täti som bidrar till en trygg uppväxt, och alla mostrar och mostermännen. Hon hamnar dock i olycka och tvingas lämna tryggheten på gården för att tjäna som piga. Hon träffar Helli som inte vill slita ont för någon annan. Hilda följer Helli till Vasa, till den orangefärgade bomullsfabriken. Här ska de arbeta. Här ska de bo och leva. Här ska de bli bomullsängeln. Boken är den första i en svit romaner om kvinnors liv, arbete i Finland under nittonhundratalet. En berättelse om krig och fred, där vardagsliv och världspolitik vävs samman.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-8
Historieläraren
av Matt Haig
Tom Hazard verkar vara en helt vanlig historielärare. Han ser ut som en 41-åring, men har levt i århundraden. Han har upplevt historiska händelser från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazzålder i Paris till dagens London. Men det enda han längtar efter är ett vanligt liv. Hans stora sorg är hans förlust av en för länge sen försvunnen dotter som samfundet har lovat hjälpa till att hitta då Tom vet att hon är som honom. Historieläraren väver ihop nutid med dåtid och handlar om tidens gång, kärlek, längtan och om att det kan ta en livstid att lära sig att leva.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-7
En katts resedagbok
av Hiro Arkiawa
Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör dessa resor. Men han trivs med att sitta i en silverfärgad van bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner. Men varför reser de? Vad gör de hos alla dessa människor? Under resans gång får vi lära känna den fina relationen mellan Nana och Satoru. Men vi får även en historisk inblick i Saturus vänskap med dem de besöker. En vacker berättelse om vänskap och kärlek, men även förlust och sorg.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-6
Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till
av Per Holmgren
En ytterst relevant bok som konkret beskriver de utmaningar vi står för när det gäller klimatförändringar och vad vi behöver göra för att ställa om samhället. Per Hellgren beskriver effekter av vår miljöpåverkan, länders olika förutsättningar och hur ekonomisk tillväxt och politik påverkar klimatarbetet. Han ställer även följdfrågor som: Varför gör vi inte det vi måste? En bok som väcker mycket tankar och som vinner på att diskuteras, vilket gör att den passar ypperligt i en bokcirkel.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-5
Vajlett och Rut
av Karin Alfredsson
Vajlett är ny lärarinna i Granträskåsen. Hon tror inte på aga eller på att följa bibelorden slaviskt, vilket de flesta av invånarna är vana vid att skolan ska göra. Trots skvaller och motstånd står Vajlett på sig och gör det hon tror är det rätta för eleverna. En annan person det skvallras om är den nya postfröken Rut, som är den enda kvinnan i byn som har kortklippt hår. Mellan dessa kvinnor växer en känsla som inte är tillåten enligt byns moral. Vajlett och Rut är en roman om två kvinnor i mitten av förra seklet som sticker ut och om en kärlek som känns förbjuden.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-4
Allt jag fått lära mig
av Tara Westover
Tara växer upp i en familj som lever helt utanför samhället. I stället för att gå i skolan förbereder hon sig för domedagen, arbetar på faderns skrotupplag och hjälper sin mor att koka örter och tinkturer. Hennes uppväxt är kantad av religiös fundamentalism, våld och misstro mot samhället och dess funktioner. När hon vid 17 års ålder, mot alla odds, kommer in på en skola och lär sig om förintelsen och andra historiska händelser ställs hela hennes liv på ända. Detta är berättelsen om en flicka som bryter sig loss och skapar sig ett liv trots omöjliga förutsättningar.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-3
Ensamhetens språk
av Jean-Philipp Sendker
Paul och Christine reser till en liten by utanför Shanghai för att träffa Christines bror som skrivit och bett om hjälp. Christine har inte träffat sin bror sedan hon flydde från kulturrevolutionens Kina. Det visar sig att Christines svägerska lider av en svår sjukdom. Paul luskar vidare i detta och kommer fram till att ett stort företag släpper ut miljögifter som orsakar både sjukdom och död. Flera personer i broderns by visar sig vara drabbade. Paul blir varse hur lite makt den enskilde människan har gentemot staten, partiet och de stora företagen.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

2019-2
Hon som inte vet
av Karen Cleveland
Vivian har varit lyckligt gift i 10 år, har 4 barn och ett jobb hon gillar. Hon arbetar som CIA-analytiker med uppgift att avslöja ryska spioner. En dag hittar hon en mapp som avslöjar att hennes man lever som rysk infiltratör och då rasar hela hennes värld. Matt är en fantastisk make och en underbar pappa. Ska hon ange honom? Eller kan hon radera mappen utan att det upptäcks? Besluten Vivian fattar gör att barnen utsätts för hot och hela livet blir mardröm.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

2019-1
Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt
av Gail Honeyman
Eleanor arbetar på en designbyrå där arbetskamraterna driver med henne. Över helgen dricker hon 2 liter vodka och väntar på att det ska bli måndag. På onsdagar ringer mamma. Eleanor tror att hon har allt hon behöver men så blir hon kär i en musiker (som hon inte träffats) och hon vet att de är skapta för varandra. Hon börjar förändra sitt liv – kläder, nagellack… Tillsammans med kollegan Raymond hjälper hon en skadad man och via Raymond börjar hon komma ut och träffa folk och Eleanor börjar förstå att överleva inte är det samma som att leva. Svärta och feelgood.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek