Boktips

Boktips från Stallarholmens bibliotek
Här hittar du bibliotekets öppettider >>

2021-12
Flickornas tystnad
av Pat Baker
Denna bok ger kvinnorna en röst kring Illiadens händelser. Det är kvinnorna som står i centrum medan männen agerar bifigurer. Berättaren är Brieis, som tas som slav och ges till Akilles som krigsgåva. Akilles har en stor plats i berättelsen men den bestäms av den plats han tar i Brieis liv. Genom hennes ögon får vi ta del av kriget, härlägret, smutsen och våldet. Vi får följa kvinnornas roller där de förbinder sårade, tvättar liken och sörjer de män och barn de förlorat. En bok som är både grym och vacker och som är svår att släppa taget om när man väl börjat läsa.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-11
Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg
När en psykolog försvunnit hittas i undersökningen en samling dokument och annat arbetsmaterial från de terapisessioner hon genomfört inför ett bokprojekt. I dessa material får vi följa samtalen med några av litteraturens mest kända monster som Dr Frankenstein, Dr Jekyll och Dorian Gray. De brottas med tidlösa dilemman som alla kan känna igen sig i. Monster i terapi är en okonventionell och underhållande bok som innehåller humor men även allvar. En genreöverskridande bok där populärkultur möter psykologi och litteraturhistoria.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-10
Amerikansk jord
av Jeanine Cummins
Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Men som hämnd för ett avslöjande reportage dödar hans män hennes make och 15 andra familjemedlemmar. Endast Lydia och sonen Luca undkommer och tvingas fly norrut, till hoppet om trygghet på amerikansk jord. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men även faror och mänsklig grymhet. Amerikansk jord är en verklighetsförankrad bok som porträtterar kartellernas grymhet. Men den är även en vacker och välskriven berättelse om kärlek, hopp och att göra allt för att skydda sig själv och sina nära.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-09
Przewalskis häst
av Maja Lunde
Przewalskis häst handlar om världens sista vildhästar som levde på de mongoliska stäpperna tills de utrotades på 1900-talet. I boken får man följa tre berättelser i olika tidsepoker. Zoologen Michail från S:t Petersburg, som under 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som under 1990-talet arbetar med att återföra vildhästarna till stäpperna, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge samtidigt som världen faller samman.
Det är en viktig, stark och vacker bok om samband mellan människor och djur. Om hopp, längtan och att på olika sätt kämpa för överlevnad.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-07/08
Mörkermanifestet
av Johan Eklöf
En bok om vikten av mörker och hur artificiell belysning påverkar oss, men även vår omgivning. Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, ända tills glödlampan uppfanns. Ljusföroreningar är något som är obekant för de flesta. På grund av denna störs flyttfåglarnas navigeringsförmåga, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering minskar eller rentav uteblir. Mörkermanifestet handlar om människans behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång.
Finns som fysisk bok och som e-bok via bibliotekets app Biblio.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-06
När bergen sjunger
av Nguyen Phan Que Mai
Huong lever med sin mormor i Hanoi. Hela deras familj är ute i kriget. Medan de väntar på familjens hemkomst berättar mormodern för Huong om en annan kamp hon haft efter den så kallade jordreformen i Vietnam. Mormodern var affärskvinna vilket ansågs vara fel och hon förlorade många av sina nära och kära. När bergen sjunger är en skildring av Vietnams turbulenta och smärtsamma historia från början av 1900-talet fram till i dag med fokus på 50- och 70-talet. Men den är även en vacker roman om komplicerade familjerelationer. Om att finna en väg framåt och känna hopp, kärlek, glädje och beslutsamhet.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-05
Klara och solen
av Kazuo Ishiguro
Klara är en AV, en artificiell vän som blir vald åt en sjuk flicka. Klara är programmerad för att vara empatisk och trofast, vilket gör henne till en unik individ med ett eget sätt att uppfatta världen. Romanen utspelar sig i ett samhälle där rika föräldrar genmanipulerar sina barn så att de ”höjs”. Den handlar om en framtid där utveckling av AI och genteknik tagit en stor plats och har förändrat samhällets struktur. De som har råd kan köpa framgång och artificiellt tjänstefolk som bär deras bördor, medan de ”ohöjda” får kämpa för sin rätt. Klara och solen är en vacker och välskriven berättelse om mänsklighet och vad det innebär att älska.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-03
Lisa och Lilly
av Mian Lodalen
Året är 1910 och Lisa och Lilly smiter hemifrån och möts första gången en varm sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken. Drygt ett år senare, i september 1911, hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö. Under berättelsens gång får vi följa dessa sextonåriga arbetarkvinnors sista år i livet. Lisa och Lilly är baserad på verkliga händelser och är en gripande berättelse om förbjuden kärlek och olika villkor. Berättelsen är första delen i en trilogi som skildrar homosexuellas livsvillkor i Sverige.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-02
Den sista migrationen
Av Charlotte McConaghy
Franny älskar havet och fåglarna som svävar ovanför. När klimatförändringarna medför att alla vilda djur hastigt dör ut börjar även fåglarna att försvinna. Franny bestämmer sig för att följa den sista flocken silvertärnor från Grönland till deras slutmål på Antarktis. Hon lyckas övertala kaptenen på fiskebåten Saghani att ta henne dit. Franny bär dock på ett mörkt förflutet och under resans gång avslöjas hennes hemligheter. Denna bok är en form av kärleksförklaring till naturen och allt som lever i den. En välskriven och vacker roman om sorg, kärlek och att kämpa för det man anser sig är rätt.

Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-01
Annie John
av Jamaica Kincaid
Annie har en lycklig och bekymmerslös barndom på den karibiska ön Antigua. Som tioåring är favoritsysselsättningen att se på när modern plockar fram minnen ur en koffert som rymmer hela hennes liv. Men Annie växer upp och förändras. Den kärlek och trygghet hon känt i moderns närhet övergår i motvilja och otrygghet. Annie John är en vacker och smärtsam berättelse om en ung flickas uppväxt, om den kamp det kan vara att hitta och förstå sig själv, och om hur litet steget kan vara mellan kärlek och hat. Finns som e-bok och e-ljudbok att låna gratis bland annat via bibliotekets app Biblio.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-12
Jul i Krinolin 
av Amanda Hellberg
Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika, men först måste hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers vinterbal. Förfärat märker hon att den vresige änklingen får hennes hjärta att klappa, attraktionen verkar ömsesidig trots att det inte borde vara möjligt med de väsenskilda liv det lever. Över godsets mörka korridorer svävar något romantiskt, men även något sorgset och mycket kusligt. Medan kylan kopplar ett järngrepp om bygden dras Lovisa in i mystiska hemligheter och omöjlig förälskelse. En historisk roman med feelgoodkänsla satt i en stämningsfull gotisk miljö.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-11
Året med 13 månader
av Åsa Linderborg
En självbiografisk roman som utspelar sig hösten 2017 till hösten 2018. Detta år sker stora händelser som påverkar Sverige med konflikter runt populism, yttrandefrihet, metoo och Svenska Akademien. Åsa Linderborg är journalist, författare och historiker och när handlingen tar plats arbetar hon som kulturchef på Aftonbladet och får en kontroversiell position i debatterna som uppstår. I romanen delar hon, på ett självutlämnande vis, med sig av sina tankar och känslor hon upplever i samband med händelserna och hur detta påverkade hennes arbete och privatliv.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-10
Bakvatten
av Maria Broberg
I ett litet samhälle i Västerbotten försvinner pojken Nilas under 60-talet. Många tror att han har drunknat. Det dröjer dock många årtionden innan vårfloden avslöjar vad som hände med pojken. I Bakvatten får vi följa de människoöden som knyts samman av pojkens försvinnande, både före och efter händelsen. Vi får möta Assar och hans förbjudna kärlek till Margareta, och Håkan som längtar efter en far som aldrig riktigt var hans. Bakvatten är en bok om längtan, ensamhet, kärlekstörst och om en känsla av att inte tillhöra. Men det är också en bok om samvete och val och hur dessa kan påverka.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-09
Villa havsbris
av Caroline Säfstrand
Sophie återvänder till sitt barndomshem, ett gammalt kurhotell som hon ärvt efter sin mor. Hon vill inte vara här längre än nödvändigt då hon vill tillbaka till livet i Berlin så fort hon bara kan. För att kunna sälja hotellet så behöver det renoveras upp. För att detta ska vara möjligt sätter hon in en annons om arbetskraft och inom kort flyttar tre väldigt olika men arbetsvilliga personer in. Efter ett tag visar det sig att deras bagage inte är så lätt som de påstått, men i takt med att huset förändras, så förändras också människorna i det. Samtidigt börjar gamla familjehemligheter komma upp till ytan för Sophie …
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-07/08
Där kräftorna sjunger
av Delia Owens
Sedan hon var 10 år har Kya levt ensam i North Carolinas våtmarker. Hon kallas träskflickan och lever i samklang med naturen helt utanför ett samhälle med starka fördomar. Alla har lämnat henne, mamman, syskonen och lite senare även hennes största kärlek Tate som lärde henne läsa och som delade hennes kärlek till våtmarkens natur. En dag hittas en av byns högt uppskattade unga män död och Kya, som har haft en kärleksrelation till denna man, blir snabbt misstänkt. En stark berättelse om en flicka som klarat sig mot alla odds. Om kärlek, ensamhet, längtan, fördomar och naturens krafter.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-06
Blybröllop
av Sara Paborn
Irene är bibliotekarie i en småstad och gift med kabeldragaren Horst. De bor i samma hus de alltid bott i och barnen är för länge sedan utflugna. Efter ett äktenskap där Irene ständigt blivit förminskad och där pikarna haglat får hon till slut nog. När hon hittar sin mors gamla blytyngder börjar hennes resa från att vara tyst och hunsad till att bli en amatörkemist med dödlig kunskap om gifter. Blybröllop är en humoristisk välskriven giftmordshistoria om att bryta sig fri från maktstrukturer, om att hitta sig själv och våga gå sin egen väg.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-05
Mellan himmel och Lou

av Lorraine Fouchet
Boken utspelar sig på den lilla ön Groix utanför Bretagnes kust. 60-årige Jo har precis begravt sin älskade Lou. Hans sorg är enorm och skildras så fint. I ett tillägg till testamentet ger Lou Jo i uppdrag att göra deras barn lyckliga. Lou skriver att Jo var en fantastisk älskare, en underbar make men en frånvarande far. Barnen har klarat sig bra yrkesmässigt men de är inte lyckliga. När uppdraget är slutfört väntar ett meddelande hos juristen. Berättelsen inrymmer hemligheter, lögner, svek men också värme, ömhet och kärlek. Boken finns även att låna som e-ljudbok.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

2020-02 
Kistbyggarna
av Morgan Larsson
En grupp individer möts för första gången på en ö i skärgården där de ska gå en kurs i hur man bygger sin egen likkista. Kursledaren hoppas att deltagarna inte bara ska lära sig hur man snickrar, utan även ska inspireras att göra det de innerst vill, innan det är för sent. Allteftersom kistorna tar form får deltagarna allt svårare att hålla tillbaka sådant som pockar på inifrån. Hemligheter och förträngd längtan stiger upp till ytan, och för vissa förändras allt. Med ett intressant persongalleri och ett lättflytande språk är boken både underhållande och gripande. Finns att låna som e-ljudbok i bibliotekets app Biblio.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019–10
Testamente
av Nina Wähä
I Testamente får man möta Annie och hennes familj bestående av 11 syskon, deras mor och våldsamme far. Det är en dysfunktionell familj vi möter och berättelsen tar upp klassiska teman som uppväxt, skuld och det sociala arvet, men även gemenskap, kärlek och vad som får människor att hålla samman. Men boken är så mycket mer då författaren skickligt porträtterar karaktärer och bygger upp en handling som hela tiden växer och skapar en nyfikenhet som gör att man hela tiden vill veta mer. En gripande historia med ett fantastiskt språk och som gjorde mig helt uppslukad.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019–9
Bomullsänglar
av Susanna Alakoski
Hilda växer upp på en släktgård. Hennes föräldrar är frånvarande, men hon har Sanna-täti som bidrar till en trygg uppväxt, och alla mostrar och mostermännen. Hon hamnar dock i olycka och tvingas lämna tryggheten på gården för att tjäna som piga. Hon träffar Helli som inte vill slita ont för någon annan. Hilda följer Helli till Vasa, till den orangefärgade bomullsfabriken. Här ska de arbeta. Här ska de bo och leva. Här ska de bli bomullsängeln. Boken är den första i en svit romaner om kvinnors liv, arbete i Finland under nittonhundratalet. En berättelse om krig och fred, där vardagsliv och världspolitik vävs samman.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-8
Historieläraren
av Matt Haig
Tom Hazard verkar vara en helt vanlig historielärare. Han ser ut som en 41-åring, men har levt i århundraden. Han har upplevt historiska händelser från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazzålder i Paris till dagens London. Men det enda han längtar efter är ett vanligt liv. Hans stora sorg är hans förlust av en för länge sen försvunnen dotter som samfundet har lovat hjälpa till att hitta då Tom vet att hon är som honom. Historieläraren väver ihop nutid med dåtid och handlar om tidens gång, kärlek, längtan och om att det kan ta en livstid att lära sig att leva.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-7
En katts resedagbok
av Hiro Arkiawa
Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör dessa resor. Men han trivs med att sitta i en silverfärgad van bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner. Men varför reser de? Vad gör de hos alla dessa människor? Under resans gång får vi lära känna den fina relationen mellan Nana och Satoru. Men vi får även en historisk inblick i Saturus vänskap med dem de besöker. En vacker berättelse om vänskap och kärlek, men även förlust och sorg.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-6
Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till
av Per Holmgren
En ytterst relevant bok som konkret beskriver de utmaningar vi står för när det gäller klimatförändringar och vad vi behöver göra för att ställa om samhället. Per Hellgren beskriver effekter av vår miljöpåverkan, länders olika förutsättningar och hur ekonomisk tillväxt och politik påverkar klimatarbetet. Han ställer även följdfrågor som: Varför gör vi inte det vi måste? En bok som väcker mycket tankar och som vinner på att diskuteras, vilket gör att den passar ypperligt i en bokcirkel.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-5
Vajlett och Rut
av Karin Alfredsson
Vajlett är ny lärarinna i Granträskåsen. Hon tror inte på aga eller på att följa bibelorden slaviskt, vilket de flesta av invånarna är vana vid att skolan ska göra. Trots skvaller och motstånd står Vajlett på sig och gör det hon tror är det rätta för eleverna. En annan person det skvallras om är den nya postfröken Rut, som är den enda kvinnan i byn som har kortklippt hår. Mellan dessa kvinnor växer en känsla som inte är tillåten enligt byns moral. Vajlett och Rut är en roman om två kvinnor i mitten av förra seklet som sticker ut och om en kärlek som känns förbjuden.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-4
Allt jag fått lära mig
av Tara Westover
Tara växer upp i en familj som lever helt utanför samhället. I stället för att gå i skolan förbereder hon sig för domedagen, arbetar på faderns skrotupplag och hjälper sin mor att koka örter och tinkturer. Hennes uppväxt är kantad av religiös fundamentalism, våld och misstro mot samhället och dess funktioner. När hon vid 17 års ålder, mot alla odds, kommer in på en skola och lär sig om förintelsen och andra historiska händelser ställs hela hennes liv på ända. Detta är berättelsen om en flicka som bryter sig loss och skapar sig ett liv trots omöjliga förutsättningar.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-3
Ensamhetens språk
av Jean-Philipp Sendker
Paul och Christine reser till en liten by utanför Shanghai för att träffa Christines bror som skrivit och bett om hjälp. Christine har inte träffat sin bror sedan hon flydde från kulturrevolutionens Kina. Det visar sig att Christines svägerska lider av en svår sjukdom. Paul luskar vidare i detta och kommer fram till att ett stort företag släpper ut miljögifter som orsakar både sjukdom och död. Flera personer i broderns by visar sig vara drabbade. Paul blir varse hur lite makt den enskilde människan har gentemot staten, partiet och de stora företagen.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

2019-2
Hon som inte vet
av Karen Cleveland
Vivian har varit lyckligt gift i 10 år, har 4 barn och ett jobb hon gillar. Hon arbetar som CIA-analytiker med uppgift att avslöja ryska spioner. En dag hittar hon en mapp som avslöjar att hennes man lever som rysk infiltratör och då rasar hela hennes värld. Matt är en fantastisk make och en underbar pappa. Ska hon ange honom? Eller kan hon radera mappen utan att det upptäcks? Besluten Vivian fattar gör att barnen utsätts för hot och hela livet blir mardröm.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

2019-1
Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt
av Gail Honeyman
Eleanor arbetar på en designbyrå där arbetskamraterna driver med henne. Över helgen dricker hon 2 liter vodka och väntar på att det ska bli måndag. På onsdagar ringer mamma. Eleanor tror att hon har allt hon behöver men så blir hon kär i en musiker (som hon inte träffats) och hon vet att de är skapta för varandra. Hon börjar förändra sitt liv – kläder, nagellack… Tillsammans med kollegan Raymond hjälper hon en skadad man och via Raymond börjar hon komma ut och träffa folk och Eleanor börjar förstå att överleva inte är det samma som att leva. Svärta och feelgood.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek