Boktips

Boktips från Stallarholmens bibliotek
Här hittar du bibliotekets öppettider >>

2024-06
Inte vilken festival som helst: Från fiolgnissel till technodunk
av Barbara Kjellström
Boken är den tredje delen i serien om Charlotta Silverstake, hennes nya liv i Stallarholmen och hennes vänner på Trädgårdsgatan. 
Charlotta tvingas lämna lyxlivet på Östermalm och hamnar av en slump på landet. Hon stortrivs i den lilla hålan på landet i sekelskiftesvillan som blivit hennes hem, omgiven av höns, katter och trevliga grannar.
Hon planerar bästa väninnans bröllop och arrangerar Pansargeneralens drömfestival. Samtidigt känner hon oro för sin ekonomi. Frågan är hur hon ska ordna allt när hon inte ens vet om hon kommer att kunna bo kvar?
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens Bibliotek

2024-05
Tre –  
av Valerie Perrin
Följ med till en fransk stad där två pojkar och en flicka skapar ett oskiljaktigt band. Många år senare hittas en kropp i sjön där de brukade bada …
Nina, Etienne och Adrien var barn när de träffades, i den lilla staden Bourgogne, La Comello, samma dag som de började i femte klass. Tioåringar är förbundna med den första bokstaven i deras efternamn och de blir oskiljaktiga. De vill lämna en liten stad, studera, starta ett band och jobba i Paris, en stad full av rött ljus, buller, rulltrappor och skyltfönster, ha ett fantastiskt liv och bo tillsammans för alltid. Trettioett år senare ses de inte längre, de pratar inte längre… Men otroliga händelser kommer att föra dem samman igen.
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens bibliotek

2024-04
Hjärtvänlig mat: livsstilsboken som skyddar ditt hjärta
av Annika Tidehorn och Gun-Marie Nachtnebel
Den lokala författaren och journalisten med specialområdet mat och hälsa Annika Tidehorn har tillsammans med Gun-Marie Nachtnebel sammanställt de bästa råden för bättre hjärthälsa i en populärvetenskaplig bok med fakta. De har intervjuat forskare och experter för att få svar på frågor som: Vad är egentligen bra och dålig mat? Hur mycket ska vi motionera och hur påverkas våra hjärtan av stress och dålig sömn? 
Boken består av en faktadel och en receptdel. I receptdelen får du hjärtvänlig mat; näringslära och goda grönsaksbaserade recept, varav en del med fisk och några med kyckling och med mycket grönsaker.
Katarina Bartolic Bucovic, Stallarholmens bibliotek

2024-03
Himmel över Alaska av Kristin Hannah
Leni växer upp under hårda prövningar. En dag bestämmer sig hennes impulsive pappa för att familjen ska flytta till Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen.
”Himmel över Alaska” är en berättelse om att finna sätt att överleva i en hård värld. Det är också ett starkt familjedrama om en dysfunktionell familj, om vänskap, om kärlek och om livet i vildmarken. Boken innehåller vackra miljöbeskrivningar och naturen är en lika viktig karaktär.
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens Bibliotek

2024-01/02
De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel
av Ruth Kvarnström Jones
Första delen på ny serie med namn Stockholms pärlor. 
En svepande historisk roman om Stockholm vid förra sekelskiftet och en historisk berättelse kopplad till Sveriges, Stockholms, Rättviks, Grand Hôtels och kvinnornas historia. Det är en blandning av roman med verklighetsbakgrund och även biografi över Wilhelmina Skogh, som var hotellchef där från 1902. Förutom hotellets historia får vi även ta del av ett Stockholm i förändring.
Ruth Kvarnström-Jones har fått en unik inblick i Grand Hôtels historia och bjuder oss på en spektakulär resa genom vår kulturhistoria som får liv genom färgstarka och underbara karaktärer!
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens bibliotek

2023-12
Inte vilken julmarknad som helst: Från brända mandlar till julefrid
av Barbara Kjellström
Kom i härlig julstämning med ny feelgood från Stallarholmen!
Boken är den andra delen i serien om Charlotta Silverstake och hennes vänner på Trädgårdsgatan. Charlotta tvingas lämna lyxlivet på Östermalm och hamnar av en slump på landet. Hon stortrivs i den lilla hålan på landet där hon startat sitt nya liv, omgiven av höns, katter och trevliga grannar. Julen närmar sig med stormsteg och den prunkande trädgården är på väg in i vinterdvala, men för Charlotta finns ingen tid att vila.
Hon behöver hitta ett sätt att försörja sig och årets julmarknad ska planeras.
Mitt i alla julförberedelserna fortsätter Charlottas före detta man och den charmige vännen Challe att uppvakta henne.
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens bibliotek

2023-11
Legenden om Stjärnvalvets folk: Sagas bok
av Kukkamariia Valtola Sjöberg
Stallarholmens lokala författare Kukkamariia Valtola Sjöberg skriver kärleksfylld och spännande fantasyberättelse där hon har lånat företeelser från vikingatiden.
Samma natt som Thor föds, arvingen till Gorms tron, föds också hövdingadottern Saga i en liten by långt därifrån. De kommer till världen med vargen som skyddsdjur – för evigt bundna till varandra trots att de lever så olika liv. Hennes öde är att rasera hans ätts herravälde, hans öde är att döda henne.
26 år senare träffas de för första gången, men ingen av dem vet vem den andre är.
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens Bibliotek

2023-10
Lektioner i kemi
av Bonnie Garmus
Följ med till 1960-talets Kalifornien, där jobbar den begåvade kemisten och den ensamstående mamman Elizabeth Zott i ett laboratorium. Hon motarbetas av sina manliga kollegor och har blivit motvillig stjärna i Amerikas mest omtyckta matlagningsprogram. Likt många kvinnor i världen under denna tid försöker Elisabeth bekräfta sin roll som professionell yrkeskvinna. Hon vägrar helt enkelt acceptera begränsningar, inte bara för sig själv utan också för andra. Lektioner i kemi är inte en introduktion till kemi utan lektioner om livet, på amerikanskt sätt. 
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens Bibliotek

2023-09
Räkna hjärtslag
av Katarina Widholm
Betty som är 17 år flyttar från Hudiksvall för att arbeta som hembiträde på Östermalm i Stockholm. Det är 1937, två år innan andra världskrigets utbrott. 
Första morgonen som hembiträde behöver Betty koka ägg, utan klocka. För att hålla reda på tiden räknar hon sina hjärtslag.
Livet hos familjen Molander är slitsamt. Hon kämpar med långa arbetsdagar. Genom böckernas värld kommer Betty i kontakt med Martin och inleder med honom en omöjlig kärleksrelation.
Det är en spännande och varm roman med färgstarka detaljer som snabbt förflyttar läsaren till en annan tid.
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens Bibliotek

2023-06
Gula rosornas stad
av Sofie Axelzon
En ny spännande må-bra roman med historiska inslag som utspelar sig i Strängnäs. Utgångspunkten är en sägen om munken Sven och nunnan Anna som berättats från generation till generation.
I Strängnäs, Gula rosornas stad, finner man en unik, medeltida bokskatt. Den unga bokhistorikern Iris får i uppdrag att gå igenom det spektakulära fyndet och hittar då kopplingar till sin egen släkthistoria. Iris hittar bevis för att den gamla sägnen om en förbjuden kärleksförbindelse är sann och vet då att hon inte kan ge upp utan att få veta sanningen om sin egen bakgrund. Strängnäsförfattaren Sofie Axelzon har tidigare skrivit två böcker: Bokbussen kommer vid midnatt och Bokfestivalen i Djupa skogen.
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens bibliotek

2023-05
Kiitos baby!
av Carina Malinen Lundin
Kiitos baby är en bok om Eino och Heikki, två vänner som kommer från Finland till Sverige sommaren 1970 för att jobba och skapa ett liv.
Tillsammans börjar de en resa som tar dem från städare och fönsterputsare till försäljare av finska piroger. Kiitos baby! är en varm och humoristisk roman med överraskande vändningar. En hyllning till vänskapen, kärleken och de båda männens längtan efter en plats under en apelsingul sol.
Carina Malinen Lundin från Merlänna har skrivit boken för att visa en ljus bild av finländarna som emigrerade till Sverige.
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens bibliotek

2023-04
Systrarna Nyströms begravningsbyrå
av Eva Stilling och Ingrid M Hallberg
Vännerna Meta Bergman och Liz di Fardo bestämmer sig för att skapa en verksamhet tillsammans och de bygger upp en annorlunda begravningsbyrå i domkyrkostaden Strängnäs.
I tolv kapitel, ett för varje månad under begravningsbyråns första år, följer vi Meta och Liz, deras familjer och vänner under ett kalenderår, med ett dödsfall varje månad.
Boken handlar om att våga ta ett språng för att förverkliga drömmar, men också om alla oväntade och omtumlande möten som uppstår runt våra frågor om livet och döden. Romanen är både rolig och allvarsam, spännande och sorglig, vardaglig och festlig.
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens bibliotek

2023-03
Färskt vatten till blommorna

av Valérie Perrin
Violette är en kyrkogårdsvaktmästare. Hennes rutin avbryts en dag av poliskommissarie Julien. Snart bryter han ner den mur som hon har byggt noggrant runt sig själv i flera år. Förutom evigt relevanta ämnen – sorg, hopp, saknad, kärlek, berör Perrin i den här boken försiktigt alla de små sakerna som gör livet värt att leva. Och, på en plats som tydligen tillhör de döda, skriver hon ett ode till livet med ett poetiskt språk. Livet, precis som döden, kan ha många ansikten och överraska även när hoppet verkar nästan obefintligt!
Katarina Bartolic Bukovic, Stallarholmens Bibliotek

2023-01/02
Katten som räddade böcker
av Sosuke Natsukawa
Hemmasittaren Rintaro har vuxit upp med sin morfar och har tillbringat många timmar med näsan i en bok på hans antikvariat. När morfadern dör måste Rintaro flytta och han behöver därmed stänga antikvariatet. Plötsligt dyker en talande katt upp och ber Rintaro hjälpa till att rädda oälskade böcker från försumliga ägare. De ger sig iväg på uppdrag där de ställs inför olika utmaningar som de måste klara av för att få böckerna befriade. En vacker berättelse om kärleken till litteraturen och den kraft som finns inom den.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens Bibliotek

2022-12
Dags att tända stjärnorna
av Virginie Grimaldi
Anna kämpar med att få ihop vardagen med arbete, ett växande skuldberg och två barn som på olika vis upplever problem. Men inte bara det utan hon blir även utköpt från sitt arbete och blir därmed arbetslös. I stället för att betala av sina skulder med pengarna tar hon ett impulsivt beslut att ta med sina döttrar på en roadtrip med målet att se Norrsken. Under resan får mor och döttrar inte bara möjlighet att komma ikapp i relationerna till varandra, utan de möter också en rad färgstarka och sympatiska äventyrare. En vacker bok om kärlek, relationer och hur livet kan ta olika vändningar.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens Bibliotek

2022-11
Je m’appelle Agneta
av Emma Hamberg
Agneta är snart 50 och känner sig osynlig. Med sina barn kommunicerar hon knappt och med maken har hon inget gemensamt. Medan han lever ett smått freudianskt liv ägnar Agneta sig helst åt att smygdricka vin och äta ost. En dag får Agneta syn på en annorlunda annons i tidningen och bestämmer hon sig för att åka till Frankrike för att ta hand om en pojke. Men när hon väl kommer dit så visar det sig att inget är som annonsen utlovade. En rolig och finstämd berättelse som handlar om att upptäcka sig själv och våga leva det liv man vill leva. Att lära sig älska sig själv och lyssna till sitt innersta.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens Bibliotek

2022-10
Älskade barn
av Ashley Audrain
Blythe vill ge sitt barn all den kärlek hon själv undanhölls av hennes känslokalla mor när hon växte upp. Men det blir inte riktigt som hon har tänk sig. Relationen med dottern bli slitsam och hon tänker att något måste vara fel med dottern, eller är det henne själv det är fel på? Det är i alla fall vad hennes man är övertygad om. Men när en tragedi inträffar inser hon dock att hennes farhågor är besannade. En roman som gjorde att jag satt som på nålar och som var omöjligt att släppa taget om.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2022-09
Kan innehålla spår av Tommy Roos
av Cecilia Klang
Tommy arbetar på fabriken i Forshammar och är gift med tonårskärleken Martina. Ungdomens rockstjärnedrömmar ersattes av villa, Volvo och hund. Själv tycker Tommy att allt är fint, men inte Martina. En dag släpper hon bomben: hon vill skiljas. Samtidigt får Tommy veta att fabriken står inför en flytt till Estland. Tommys liv rasar samman. Men så träffar han operasångerskan Gunnel, en gång en internationellt firad stjärna. Med Gunnels hjälp hittar Tommy sin röst igen och får chansen att bevisa att det fortfarande finns liv och kämpaglöd kvar. En fin bok som handlar om det som varit, och det som bara blev, men även om en bruksort och dess kamp för att få finnas kvar.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2022-07/08
Hönan som drömde om att flyga
av Sun-Mi Hwang
Detta är berättelsen om hönan Knopp. Varje dag tittar hon ut genom ladugårdsdörrarna och ser de andra djuren ströva fritt. Knopp suktar efter ett annat liv och är trött på att tvingas lägga ägg efter ägg bara för att se dem forslas iväg. Hon vill fly ut i friheten och drömmer om att själv få ta hand om sina ägg. En dag får hon möjligheten och gör uppror mot sitt öde. Men livet utanför blir inte så enkelt som det hon har fantiserat om. En fin berättelse om frihet, moderskap och att hitta sin egen lycka.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens Bibliotek

2022-06
Hemligheternas bibliotek
av Janet Skeslien Charles
Odile har fått sitt drömjobb på amerikanska biblioteket i Paris 1939 och träffar sin blivande fästman. Framtiden ser ljus ut. Men när nazisterna marscherar in i Paris förändras allt. Familj och vänner slits isär och rädslan sprider sig. Biblioteket bestämmer sig för att göra vad de kan för samhällets mest utsatta. I Montana 1983 lever Lily ett ensamt liv efter att hennes mor gått bort. Men så lär hon känna den ensamma damen i grannhuset. Ju mer Lily får reda på om sin grannes mystiska förflutna desto mer inser hon att de har mer gemensamt än hon kunnat ana. En bok om krigets påverkan, kärlek, vänskap, längtan och svek.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens Bibliotek

2022-05
Makten
av Naomi Alderman
Vad skulle hända om världens maktbalans förändrades? I den här boken händer just det, en kvinna i taget. Det börjar hos tonårsflickor när en impuls väcks och en mäktig kraft slår rot som ger tonårsflickor monumental fysisk styrka. Det som verkar vara en liten förändring sätter hela världen i gungning. Som läsare får man följa olika perspektiv runt om i världen. Både kvinnor som besitter den nya kraften till män som måste förhålla sig till den nya maktordningen. En bok om matriarkal revolution som sätter fokus på att det kanske inte är kön som korrumperar, utan snarare makten i sig.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens Bibliotek

2022-04
De Rotlösa
av Frida Skybäck
Lydias bror värvades som ung av ett kriminellt gäng och dömdes för misshandel och narkotikabrott. De senaste åren har han dock skärpt till sig och skaffat arbete. När Lydia får veta att han är misstänkt för kidnappning är hon övertygad att det inte kan vara sant. Det är något som inte stämmer med anklagelserna. Då polisen tror att han är skyldig börjar Lydia själv gräva i fallet. De rotlösa är en spänningsroman där vi får följa berättelsen genom tre olika perspektiv. Hur tufft det kan vara att växa upp i ett av Malmös fattigaste områden, men också hur kärlek kan driva oss att göra allt vi kan för dem vi älskar.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens Bibliotek

2022-03
När vargarna kom
av Charlotte McConaghy
Inti reser till Skottland med sin syster Aggie och ett team biologer för att försöka återinföra vargar i högländerna. Hennes förhoppning är inte bara att rädda det döende landskapet utan även Aggie. Många i lokalbefolkningen protesterar men försöket med vargarna lyckas. Det dröjer dock inte länge förrän allt vänds upp och ner. Med ett vackert språk målar McConaghy upp en spännande och relationsdriven berättelse om kärlek, förlust och att kämpa för det man tror är rätt.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2022-01
Midnattsbiblioteket
av Matt Haig
När Nora bestämmer sig för att hon inte längre vill leva hamnar hon i midnattsbiblioteket. Midnattsbiblioteket är en form av plats mellan liv och död där Nora får möjligheten att ta reda på hur saker och ting hade blivit om hon tagit andra beslut längst vägen. Genom sina upplevelser kan Nora, med lite hjälp från en gammal vän, ta bort händelser som hon tidigare ångrat. Men innan tiden rinner ut måste hon hitta svaret på frågan om vilket som är det bästa sättet att få ett lyckligt liv. En varm, hoppfull och vacker bok om sorg, kärlek och att finna mening med livet.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-12
Flickornas tystnad
av Pat Baker
Denna bok ger kvinnorna en röst kring Illiadens händelser. Det är kvinnorna som står i centrum medan männen agerar bifigurer. Berättaren är Brieis, som tas som slav och ges till Akilles som krigsgåva. Akilles har en stor plats i berättelsen men den bestäms av den plats han tar i Brieis liv. Genom hennes ögon får vi ta del av kriget, härlägret, smutsen och våldet. Vi får följa kvinnornas roller där de förbinder sårade, tvättar liken och sörjer de män och barn de förlorat. En bok som är både grym och vacker och som är svår att släppa taget om när man väl börjat läsa.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-11
Monster i terapi av Jenny Jägerfeld och Mats Strandberg
När en psykolog försvunnit hittas i undersökningen en samling dokument och annat arbetsmaterial från de terapisessioner hon genomfört inför ett bokprojekt. I dessa material får vi följa samtalen med några av litteraturens mest kända monster som Dr Frankenstein, Dr Jekyll och Dorian Gray. De brottas med tidlösa dilemman som alla kan känna igen sig i. Monster i terapi är en okonventionell och underhållande bok som innehåller humor men även allvar. En genreöverskridande bok där populärkultur möter psykologi och litteraturhistoria.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-10
Amerikansk jord
av Jeanine Cummins
Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Men som hämnd för ett avslöjande reportage dödar hans män hennes make och 15 andra familjemedlemmar. Endast Lydia och sonen Luca undkommer och tvingas fly norrut, till hoppet om trygghet på amerikansk jord. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men även faror och mänsklig grymhet. Amerikansk jord är en verklighetsförankrad bok som porträtterar kartellernas grymhet. Men den är även en vacker och välskriven berättelse om kärlek, hopp och att göra allt för att skydda sig själv och sina nära.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-09
Przewalskis häst
av Maja Lunde
Przewalskis häst handlar om världens sista vildhästar som levde på de mongoliska stäpperna tills de utrotades på 1900-talet. I boken får man följa tre berättelser i olika tidsepoker. Zoologen Michail från S:t Petersburg, som under 1880-talet reser till Mongoliet för att jaga de mytomspunna hästarna, veterinären Karin, som under 1990-talet arbetar med att återföra vildhästarna till stäpperna, och Eva, som år 2064 kämpar för att kunna bo kvar på sin gård i Norge samtidigt som världen faller samman.
Det är en viktig, stark och vacker bok om samband mellan människor och djur. Om hopp, längtan och att på olika sätt kämpa för överlevnad.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-07/08
Mörkermanifestet
av Johan Eklöf
En bok om vikten av mörker och hur artificiell belysning påverkar oss, men även vår omgivning. Ljus och mörker har styrt livet i miljarder år, ända tills glödlampan uppfanns. Ljusföroreningar är något som är obekant för de flesta. På grund av denna störs flyttfåglarnas navigeringsförmåga, sköldpaddorna går vilse på väg till strandkanten och insekternas pollinering minskar eller rentav uteblir. Mörkermanifestet handlar om människans behov av det naturliga mörkret och vikten av att låta den uråldriga rytmen ha sin gång.
Finns som fysisk bok och som e-bok via bibliotekets app Biblio.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-06
När bergen sjunger
av Nguyen Phan Que Mai
Huong lever med sin mormor i Hanoi. Hela deras familj är ute i kriget. Medan de väntar på familjens hemkomst berättar mormodern för Huong om en annan kamp hon haft efter den så kallade jordreformen i Vietnam. Mormodern var affärskvinna vilket ansågs vara fel och hon förlorade många av sina nära och kära. När bergen sjunger är en skildring av Vietnams turbulenta och smärtsamma historia från början av 1900-talet fram till i dag med fokus på 50- och 70-talet. Men den är även en vacker roman om komplicerade familjerelationer. Om att finna en väg framåt och känna hopp, kärlek, glädje och beslutsamhet.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-05
Klara och solen
av Kazuo Ishiguro
Klara är en AV, en artificiell vän som blir vald åt en sjuk flicka. Klara är programmerad för att vara empatisk och trofast, vilket gör henne till en unik individ med ett eget sätt att uppfatta världen. Romanen utspelar sig i ett samhälle där rika föräldrar genmanipulerar sina barn så att de ”höjs”. Den handlar om en framtid där utveckling av AI och genteknik tagit en stor plats och har förändrat samhällets struktur. De som har råd kan köpa framgång och artificiellt tjänstefolk som bär deras bördor, medan de ”ohöjda” får kämpa för sin rätt. Klara och solen är en vacker och välskriven berättelse om mänsklighet och vad det innebär att älska.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-03
Lisa och Lilly
av Mian Lodalen
Året är 1910 och Lisa och Lilly smiter hemifrån och möts första gången en varm sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken. Drygt ett år senare, i september 1911, hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö. Under berättelsens gång får vi följa dessa sextonåriga arbetarkvinnors sista år i livet. Lisa och Lilly är baserad på verkliga händelser och är en gripande berättelse om förbjuden kärlek och olika villkor. Berättelsen är första delen i en trilogi som skildrar homosexuellas livsvillkor i Sverige.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-02
Den sista migrationen
Av Charlotte McConaghy
Franny älskar havet och fåglarna som svävar ovanför. När klimatförändringarna medför att alla vilda djur hastigt dör ut börjar även fåglarna att försvinna. Franny bestämmer sig för att följa den sista flocken silvertärnor från Grönland till deras slutmål på Antarktis. Hon lyckas övertala kaptenen på fiskebåten Saghani att ta henne dit. Franny bär dock på ett mörkt förflutet och under resans gång avslöjas hennes hemligheter. Denna bok är en form av kärleksförklaring till naturen och allt som lever i den. En välskriven och vacker roman om sorg, kärlek och att kämpa för det man anser sig är rätt.

Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2021-01
Annie John
av Jamaica Kincaid
Annie har en lycklig och bekymmerslös barndom på den karibiska ön Antigua. Som tioåring är favoritsysselsättningen att se på när modern plockar fram minnen ur en koffert som rymmer hela hennes liv. Men Annie växer upp och förändras. Den kärlek och trygghet hon känt i moderns närhet övergår i motvilja och otrygghet. Annie John är en vacker och smärtsam berättelse om en ung flickas uppväxt, om den kamp det kan vara att hitta och förstå sig själv, och om hur litet steget kan vara mellan kärlek och hat. Finns som e-bok och e-ljudbok att låna gratis bland annat via bibliotekets app Biblio.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-12
Jul i Krinolin 
av Amanda Hellberg
Lovisa Lind ska snart emigrera till Amerika, men först måste hon hjälpa till med konfekten på baron von Drevers vinterbal. Förfärat märker hon att den vresige änklingen får hennes hjärta att klappa, attraktionen verkar ömsesidig trots att det inte borde vara möjligt med de väsenskilda liv det lever. Över godsets mörka korridorer svävar något romantiskt, men även något sorgset och mycket kusligt. Medan kylan kopplar ett järngrepp om bygden dras Lovisa in i mystiska hemligheter och omöjlig förälskelse. En historisk roman med feelgoodkänsla satt i en stämningsfull gotisk miljö.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-11
Året med 13 månader
av Åsa Linderborg
En självbiografisk roman som utspelar sig hösten 2017 till hösten 2018. Detta år sker stora händelser som påverkar Sverige med konflikter runt populism, yttrandefrihet, metoo och Svenska Akademien. Åsa Linderborg är journalist, författare och historiker och när handlingen tar plats arbetar hon som kulturchef på Aftonbladet och får en kontroversiell position i debatterna som uppstår. I romanen delar hon, på ett självutlämnande vis, med sig av sina tankar och känslor hon upplever i samband med händelserna och hur detta påverkade hennes arbete och privatliv.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-10
Bakvatten
av Maria Broberg
I ett litet samhälle i Västerbotten försvinner pojken Nilas under 60-talet. Många tror att han har drunknat. Det dröjer dock många årtionden innan vårfloden avslöjar vad som hände med pojken. I Bakvatten får vi följa de människoöden som knyts samman av pojkens försvinnande, både före och efter händelsen. Vi får möta Assar och hans förbjudna kärlek till Margareta, och Håkan som längtar efter en far som aldrig riktigt var hans. Bakvatten är en bok om längtan, ensamhet, kärlekstörst och om en känsla av att inte tillhöra. Men det är också en bok om samvete och val och hur dessa kan påverka.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-09
Villa havsbris
av Caroline Säfstrand
Sophie återvänder till sitt barndomshem, ett gammalt kurhotell som hon ärvt efter sin mor. Hon vill inte vara här längre än nödvändigt då hon vill tillbaka till livet i Berlin så fort hon bara kan. För att kunna sälja hotellet så behöver det renoveras upp. För att detta ska vara möjligt sätter hon in en annons om arbetskraft och inom kort flyttar tre väldigt olika men arbetsvilliga personer in. Efter ett tag visar det sig att deras bagage inte är så lätt som de påstått, men i takt med att huset förändras, så förändras också människorna i det. Samtidigt börjar gamla familjehemligheter komma upp till ytan för Sophie …
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-07/08
Där kräftorna sjunger
av Delia Owens
Sedan hon var 10 år har Kya levt ensam i North Carolinas våtmarker. Hon kallas träskflickan och lever i samklang med naturen helt utanför ett samhälle med starka fördomar. Alla har lämnat henne, mamman, syskonen och lite senare även hennes största kärlek Tate som lärde henne läsa och som delade hennes kärlek till våtmarkens natur. En dag hittas en av byns högt uppskattade unga män död och Kya, som har haft en kärleksrelation till denna man, blir snabbt misstänkt. En stark berättelse om en flicka som klarat sig mot alla odds. Om kärlek, ensamhet, längtan, fördomar och naturens krafter.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-06
Blybröllop
av Sara Paborn
Irene är bibliotekarie i en småstad och gift med kabeldragaren Horst. De bor i samma hus de alltid bott i och barnen är för länge sedan utflugna. Efter ett äktenskap där Irene ständigt blivit förminskad och där pikarna haglat får hon till slut nog. När hon hittar sin mors gamla blytyngder börjar hennes resa från att vara tyst och hunsad till att bli en amatörkemist med dödlig kunskap om gifter. Blybröllop är en humoristisk välskriven giftmordshistoria om att bryta sig fri från maktstrukturer, om att hitta sig själv och våga gå sin egen väg.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2020-05
Mellan himmel och Lou

av Lorraine Fouchet
Boken utspelar sig på den lilla ön Groix utanför Bretagnes kust. 60-årige Jo har precis begravt sin älskade Lou. Hans sorg är enorm och skildras så fint. I ett tillägg till testamentet ger Lou Jo i uppdrag att göra deras barn lyckliga. Lou skriver att Jo var en fantastisk älskare, en underbar make men en frånvarande far. Barnen har klarat sig bra yrkesmässigt men de är inte lyckliga. När uppdraget är slutfört väntar ett meddelande hos juristen. Berättelsen inrymmer hemligheter, lögner, svek men också värme, ömhet och kärlek. Boken finns även att låna som e-ljudbok.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

2020-02 
Kistbyggarna
av Morgan Larsson
En grupp individer möts för första gången på en ö i skärgården där de ska gå en kurs i hur man bygger sin egen likkista. Kursledaren hoppas att deltagarna inte bara ska lära sig hur man snickrar, utan även ska inspireras att göra det de innerst vill, innan det är för sent. Allteftersom kistorna tar form får deltagarna allt svårare att hålla tillbaka sådant som pockar på inifrån. Hemligheter och förträngd längtan stiger upp till ytan, och för vissa förändras allt. Med ett intressant persongalleri och ett lättflytande språk är boken både underhållande och gripande. Finns att låna som e-ljudbok i bibliotekets app Biblio.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019–10
Testamente
av Nina Wähä
I Testamente får man möta Annie och hennes familj bestående av 11 syskon, deras mor och våldsamme far. Det är en dysfunktionell familj vi möter och berättelsen tar upp klassiska teman som uppväxt, skuld och det sociala arvet, men även gemenskap, kärlek och vad som får människor att hålla samman. Men boken är så mycket mer då författaren skickligt porträtterar karaktärer och bygger upp en handling som hela tiden växer och skapar en nyfikenhet som gör att man hela tiden vill veta mer. En gripande historia med ett fantastiskt språk och som gjorde mig helt uppslukad.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019–9
Bomullsänglar
av Susanna Alakoski
Hilda växer upp på en släktgård. Hennes föräldrar är frånvarande, men hon har Sanna-täti som bidrar till en trygg uppväxt, och alla mostrar och mostermännen. Hon hamnar dock i olycka och tvingas lämna tryggheten på gården för att tjäna som piga. Hon träffar Helli som inte vill slita ont för någon annan. Hilda följer Helli till Vasa, till den orangefärgade bomullsfabriken. Här ska de arbeta. Här ska de bo och leva. Här ska de bli bomullsängeln. Boken är den första i en svit romaner om kvinnors liv, arbete i Finland under nittonhundratalet. En berättelse om krig och fred, där vardagsliv och världspolitik vävs samman.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-8
Historieläraren
av Matt Haig
Tom Hazard verkar vara en helt vanlig historielärare. Han ser ut som en 41-åring, men har levt i århundraden. Han har upplevt historiska händelser från den elisabetanska eran genom 1920-talets jazzålder i Paris till dagens London. Men det enda han längtar efter är ett vanligt liv. Hans stora sorg är hans förlust av en för länge sen försvunnen dotter som samfundet har lovat hjälpa till att hitta då Tom vet att hon är som honom. Historieläraren väver ihop nutid med dåtid och handlar om tidens gång, kärlek, längtan och om att det kan ta en livstid att lära sig att leva.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-7
En katts resedagbok
av Hiro Arkiawa
Nana vet varken vart de är på väg eller varför de gör dessa resor. Men han trivs med att sitta i en silverfärgad van bredvid sin älskade husse Satoru. Tillsammans far de tvärs över Japan och hälsar på hos gamla vänner. Men varför reser de? Vad gör de hos alla dessa människor? Under resans gång får vi lära känna den fina relationen mellan Nana och Satoru. Men vi får även en historisk inblick i Saturus vänskap med dem de besöker. En vacker berättelse om vänskap och kärlek, men även förlust och sorg.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-6
Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till
av Per Holmgren
En ytterst relevant bok som konkret beskriver de utmaningar vi står för när det gäller klimatförändringar och vad vi behöver göra för att ställa om samhället. Per Hellgren beskriver effekter av vår miljöpåverkan, länders olika förutsättningar och hur ekonomisk tillväxt och politik påverkar klimatarbetet. Han ställer även följdfrågor som: Varför gör vi inte det vi måste? En bok som väcker mycket tankar och som vinner på att diskuteras, vilket gör att den passar ypperligt i en bokcirkel.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-5
Vajlett och Rut
av Karin Alfredsson
Vajlett är ny lärarinna i Granträskåsen. Hon tror inte på aga eller på att följa bibelorden slaviskt, vilket de flesta av invånarna är vana vid att skolan ska göra. Trots skvaller och motstånd står Vajlett på sig och gör det hon tror är det rätta för eleverna. En annan person det skvallras om är den nya postfröken Rut, som är den enda kvinnan i byn som har kortklippt hår. Mellan dessa kvinnor växer en känsla som inte är tillåten enligt byns moral. Vajlett och Rut är en roman om två kvinnor i mitten av förra seklet som sticker ut och om en kärlek som känns förbjuden.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-4
Allt jag fått lära mig
av Tara Westover
Tara växer upp i en familj som lever helt utanför samhället. I stället för att gå i skolan förbereder hon sig för domedagen, arbetar på faderns skrotupplag och hjälper sin mor att koka örter och tinkturer. Hennes uppväxt är kantad av religiös fundamentalism, våld och misstro mot samhället och dess funktioner. När hon vid 17 års ålder, mot alla odds, kommer in på en skola och lär sig om förintelsen och andra historiska händelser ställs hela hennes liv på ända. Detta är berättelsen om en flicka som bryter sig loss och skapar sig ett liv trots omöjliga förutsättningar.
Veronica Holst Wiberg, Stallarholmens bibliotek

2019-3
Ensamhetens språk
av Jean-Philipp Sendker
Paul och Christine reser till en liten by utanför Shanghai för att träffa Christines bror som skrivit och bett om hjälp. Christine har inte träffat sin bror sedan hon flydde från kulturrevolutionens Kina. Det visar sig att Christines svägerska lider av en svår sjukdom. Paul luskar vidare i detta och kommer fram till att ett stort företag släpper ut miljögifter som orsakar både sjukdom och död. Flera personer i broderns by visar sig vara drabbade. Paul blir varse hur lite makt den enskilde människan har gentemot staten, partiet och de stora företagen.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

2019-2
Hon som inte vet
av Karen Cleveland
Vivian har varit lyckligt gift i 10 år, har 4 barn och ett jobb hon gillar. Hon arbetar som CIA-analytiker med uppgift att avslöja ryska spioner. En dag hittar hon en mapp som avslöjar att hennes man lever som rysk infiltratör och då rasar hela hennes värld. Matt är en fantastisk make och en underbar pappa. Ska hon ange honom? Eller kan hon radera mappen utan att det upptäcks? Besluten Vivian fattar gör att barnen utsätts för hot och hela livet blir mardröm.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

2019-1
Eleanor Oliphant mår alldeles utmärkt
av Gail Honeyman
Eleanor arbetar på en designbyrå där arbetskamraterna driver med henne. Över helgen dricker hon 2 liter vodka och väntar på att det ska bli måndag. På onsdagar ringer mamma. Eleanor tror att hon har allt hon behöver men så blir hon kär i en musiker (som hon inte träffats) och hon vet att de är skapta för varandra. Hon börjar förändra sitt liv – kläder, nagellack… Tillsammans med kollegan Raymond hjälper hon en skadad man och via Raymond börjar hon komma ut och träffa folk och Eleanor börjar förstå att överleva inte är det samma som att leva. Svärta och feelgood.
Anette Elvelind, Stallarholmens bibliotek

 

Hetast just nu
Vad händer i Stallarholmen?
Sponsring

Hjälp Nätverket!
Vill du vara med och bidra ekonomiskt till Stallarholmens ortsutveckling? Stallarholmens Nätverk grundades 1996 och är en ideell förening som jobbar för att Stallarholmen ska bli en alltmer attraktiv plats när det gäller arbete och fritid, boende och service.
Läs mer »