Förlängd brorenovering

Hallå Pär Eriksson på Trafikverket, ansvarig för renoveringen av Stallarholmsbron, Kan du berätta varför det gick så sakta med arbetet i början och vad som sker i slutspurten?

– Det är många saker som påverkar eftersom broarbetet är komplext. Dels drabbades vi av att leveranserna av stål försenades kraftigt på grund av kriget i Ukraina.

En annan sak är att allt material inte kan tillverkas i förväg. Många delar i bron måste först rivas innan man kan göra mätningar som krävs för att tillverka nya delar och tyvärr är det väldigt svårt att uppskatta tiden för sådant i förväg.

Den kalla årstiden har också försvårat arbetet men det var viktigt att göra renoveringen under vintern när sjöfarten påverkas som minst.

Vi har ingen reservtid direkt men vi följer upp planen varje vecka och alla inblandade jobbar så mycket de bara kan. 

Det som återstår i april och maj är  svetsarbete av många skarvar, göra beläggningen klar, måla och blästra hela undersidan, riva byggställningar och finputsa broräcken. Vårt mål är att bli klara så att vi kan öppna bron under helgen 2–3 juni.

Vi kommer att se byggnadsarbetare även efter öppnandet och bron kan behöva stängas någon natt för balanserings- och intrimningsarbeten. 

/Intervju genomförd av Annika Tidehorn 14 april 2023

 

/Tidigare inlägg:

Totalavstängning Stallarholmsbron, Etapp 2
Natten mellan 13/4 – 14/4 (22:00 – 04:00) kommer det återigen att stängas av Stallarholmsbron på väg 980 för all trafik. Den tillfälliga gång och cykelbron kan även denna gång nyttjas för GC-trafik samt en eventuell fyrhjuling vid en nödsituation. Vid en utryckning från blåljusmyndighet kommer det kunna avetableras kranar och trailerbil på 15-20 minuter. Projektledare på plats blir omgående kontaktad vid larm.

/

Vårbruk under pågående brorenovering kräver special-arrangemang. Erik Söderlund från nätverkets styrelse har åtagit sig uppdraget att sammanställa jordbrukarnas behov; vem som behöver korsa bron, när detta ska ske och hur brett fordonet är. Trafikverkets projektledare, Pär Eriksson, återkopplar med en lösning för löpande avstämning under den aktuella perioden.

Sjötrafikleden under bron är fortsatt stängd fram till den 2/6. Bron kan inte öppnas. All sjötrafik är avlyst. Det går dock att passera på sidorna med liten båt på egen risk.

/

Brorenoveringen drar ut på tiden och beräknas vara klar först i början av juni 2023. Det innebär att framkomligheten på bron kommer vara fortsatt begränsad. Det här drabbar främst traktens jordbrukare som kan behöva köra med breda fordon över bron i samband med vårbruket.

– Vi beklagar att vårt arbete drar ut på tiden, vår reviderade tidplan innebär att vi öppnar bron i början av juni 2023, säger projektledare Pär Eriksson på trafikverkets hemsida. (www.trafikverket.se)

Stallarholmens nätverk kontaktar Trafikverket för att hitta bästa möjliga lösning.

 

 

Hetast just nu
Vad händer i Stallarholmen?
Sponsring

Hjälp Nätverket!
Vill du vara med och bidra ekonomiskt till Stallarholmens ortsutveckling? Stallarholmens Nätverk grundades 1996 och är en ideell förening som jobbar för att Stallarholmen ska bli en alltmer attraktiv plats när det gäller arbete och fritid, boende och service.
Läs mer »

Erbjudanden

Förlängd brorenovering

Hetast just nu

SPF-promenad.
Samling på Coopparkeringen 9.00 för samåkning, medtag fika.
Pris 20 kr.

Caféträff med väntjänsten.
Församlingsvärdinnen Birgitta bjuder på kaffe och hembakta kakor. Underhållning till fikat.
Samarr: Stallarholmens församling och Drömfabriken.
Församlingshemmet, 13.30-15.30

Scenkonst Sörmland har under sommaren 2019 spelat klassikern Ett dockhem för fulla hus. Nu kommer den till Stallarholmen!
Biljetter på Tickster. Fikaförsäljning.
Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset, 19.00

Majsfestival på Klippinge gård. Självplock, avkorning, nygrillad majs, majsmatlagning, kaffeservering. Sex km från bron mot Överselö.
Klippinge gård 10.00-16.00

Barnteater – Den största pärlan. Följ med till skogen där trollen Snubbel, Turbo och Trilsk bor, men se upp för bråkvråkarna! Fri entré, bara att komma. För barn 3-120 år.
Mötesplats Stallarholmen, Gula Industrihuset 13.00

Sörmlands matkluster anordnar Aptitrundan med ett 50-tal matföretagare i Sörmland.
På hemmaplan: Printz, Köttbutiken, Äleby, Klippinge & Kilfröslunda.
Mer info: www.matkluster.se

Golftävling. Singelspel slaggolf.
Anmälan på golf.se
Stallarholmens golfbana

Sponsorer