Tidningsarkiv

Här hittar du tidigare nummer av tidningen Gilla Stallarholmen.
Klicka här för att komma direkt till alla tidningar >>

Mars 2023
Gilla besöker Stallarholmsbron mitt under pågående renovering för att få en närmare titt. Vad är det egentligen de gör? Årets Stallarholmsbo och aktör har utsetts och vi har träffat dem alla.

 

Januari – februari 2023
På ett snötäckt Toresunds IP berättar tre tränare från Stallarholmens Sportklubb om fotbollsverksamheten. Företagare svarar på frågan; Hur ihärdig är du på en skala?

 

December 2022
Tidernas Vinterfest närmar sig och förberedelserna är i full gång. Och så besöker vi byns nya trygghetsbostäder.

 

November 2022
Byns bibliotekarie och expert på kärlek i litteraturen, Veronica Holst Wiberg, ger boktips för långa mörka höstkvällar och så möter vi några kloka femåringar från förskolan Växthuset.

 

Oktober 2022
Lisen Sundgren, aktuell som medverkande i Svampfestival Selaön, talar om den sinnliga upplevelsen att samla ätliga växter i skog och mark. Utanför den lokala mataffären pratar vi matpriser och letar strategier nu när allt har blivit dyrare.

 

September 2022
Det är valår och representanter från partipolitiken ger sina svar i lokala frågor. Samtidigt lyfter vi  lokaldemokratin och historien kring den gula kranen får stå som exempel på hur det kan gå till på vår ort.

 

Juli Augusti 2022
Vi möter sommaren med fokus på vatten och medvetna Selaöbor tipsar om effektiva sätt att samla och spara regnvatten för torrare dagar. ”Queen of Vintage”, Kersti Olin, berättar inför årets Vintagefestival om hur allting började.

 

Juni 2022
I juninumret listar vi platserna aktiviteterna och eventen för en upplevelserik sommar i Stallis. Ytterselö bjuder in till bekvämt boende i Magasinet i Tuna och en cykeltur i vacker natur tar oss till Mälsåkers slott.

 

Maj 2022
Fastighetsägaren Fredric Paus berättar om natten då Husbyholm brann och om visionen som gick upp i rök. Det handlar också om trädgårdstrender och lokala grödor.


April 2022
Ukrainska flyktingar börjar anlända till byn och Stallarholmsbor går samman och finner kraft i gemensamt engagemang. Vi är även med i dagligverksamheten i Solåkrabyn.

 

Mars 2022
Den första vårmånaden andas mod i olika former. ”Vad är mod?” frågar sig syster Maj i Klostergården. Möt också några av våra lokala vinterbadare som trotsar iskallt vatten för hälsa och välmående.

 

Januari/februari 2022
Årets första nummer har ”gemenskap” som tema. Möt mammor och deras minstingar på kyrkans babysång och ta del av åtta berättelser från olika gemenskaper i Stallarholmen.

 

December 2021
Det lackar mot jul och decembernumret innehåller ett reportage kring barnens tankar och förväntningar inför julen. Vi testlagar också mat ur en ny lokalproducerad vegansk kokbok.

 

November 2021
Ett nummer med kulturtema! Läs om arbetet bakom en konsert med Brudarna i byn och om kulturen som blingbling eller livsviktig motor. Missa inte kulturchefens gästkrönika!

 

Oktober 2021
I oktobernumret av Gilla får du hänga med på skördefest på Stora Lundby. Vi berättar också om en planerad solparkssatsning som skulle göra Stallarholmen solcellstätast i Sverige.

 

September 2021
Vatten är temat för septembernumret. Vi berättar om den artrika Mälaren och hur viktigt det är att vi värnar om vår sjö, och vi tar en seglats med en riktig mälarpärla – en Mälar 30.

 

Juli/augusti 2021
Vi har byggtema i juli-augustinumret. Här kan ni läsa om Oskar som bygger timmerhus och om Stallarholmen som närmar sig 4000 invånare. Ni kan också ta del av en knippe sommartips!

 

Juni 2021
Juninumret är Gilla Stallarholmens turistnummer. Här finns massor av tips både för besökaren, sommarboende och stallarholmsbor. Välkomna att upptäcka vår fina bygd!

 

Maj 2021
I majnumret, som har tema odling, läser ni om Eleonora som har dille på tomater och har fröer till 500 sorter! Vi berättar också hur du skapar en biologisk mångfald i din trädgård.

 

April 2021
I aprilnumret har vi tema återbruk. Vi besöker vi de nya ägarna till Stallarholmens Antik & Loppis, Paula & Pierre Söderström. Vi berättar även om flytten av återvinningsstationen.

 

Mars 2021
I årets första nummer av Gilla summerar vi läget i Stallarholmen efter ett år med corona. Vi besöker även hunduppfödaren Nathalie Nylen på lilla Lindö norr om Selaön.

 

Januari-Februari 2021
I nyårsnumret besöker vi Äleby där Tre Kockar i Sörmland har sin hemmaplan. Vi har också gett i uppdrag till 10 unga och gamla stallarholmsbor att skriva om sina tankar inför 2021.

 

December 2020
I decembernumret ger vi dig en hel bunt med tips på hur du kan fira jul i coronans tid. Vi hänger med på kyrkans populära aktivitet Prat & Promenad och porträtterar en matglad kock.

 

November 2020
Vi besöker en byggnad som nästan alla har sett, men få har besökt – Husby tegelbruk. Vi porträtterar en pigg 95-åring och presenterar receptet till Stallarholmens godaste äppelpaj!

 

Oktober 2020
Det är svamptider och vi hänger med experterna Aleks och Patrick på en kurs och lär oss att använda alla sinnen när vi plockar svamp. Dessutom får ni en massa äppeltips av Marian.

 

 September 2020
I septembernumret hänger vi med tidningsbudet Christer Svedberg och upptäcker Stallarholmen i gryningstimman. Vi skriver även om hur Stallarholmens Nätverk ska få orten att lyfta.

 

Juli/augusti 2020
I julinumret skriver vi om Sara och Camilla och deras tokprojekt, att springa runt Selaön! Här får du också de bästa hemestertipsen, ett porträtt av en klurig korsordsmakare mm.

 

Juni 2020
I juninumret får du tips om hur du kan komma igång med odlandet i pallkrage. Inte så svårt som du tror! Vi skriver också om turerna kring en populär bollplan, värdshuset nya ägare mm.

 

Maj 2020
Det var 35 år sen Stallarholmen hade ett damlag, men nu är det dags igen, vilket vi berättar om i majnumret. Vi berättar bland annat också om församlingens inköpsservice i coronatider.

 

April 2020
I aprilnumret besöker vi Hästlugn som jobbar för att skapa ett fint samspel människa – djur. Vi berättar också om hur coronaviruset påverkar Stallarholmen. Vi porträtterar även Giwa Camacho.

 

Mars  2020
I årets första nummer går vi på vårspaning med bönderna Fredric och Eric. Vi porträtterar årets Stallarholmsbo, Anders Norlén, och berättar om ortens nya minigalleria, Samverket.

 

Januari-februari 2020
Vi besöker Khaldoun som de senaste åren fått ordentlig snurr på Ohlssons Hembageri. Vi berättar också om ortens nya hemsida, och porträtterar SPF:s ordförande Dolf Bergsten.

 

Solåkrabyn är Stallarholmens största arbetsgivare, och i det här numret besöker vi dem inför den stora ljusfesten. Vi skriver om en riktig powerwoman och om julmarknaden i Gulan.

 

November 2019
Vi dimper ner på biblioteket en helt vanlig torsdagseftermiddag och pratar med unga och gamla. Vi berättar också om ett spirande klimatarbete i Stallarholmen.

 

I det här numret besöker vi den modige vitkålsbonden Anders Norlén. Vi porträtterar konstnären och expunkare Stina Berge och berättar om ett klimatmöte i Strängnäs.

 

September 2019
Vi tar oss en tur med den underbara 50-talsbåten Hercules runt Selaön. Ni kan också läsa om den kommande aktivitetsparken, den nya kyrkoherden och det nya eventet Skördefest.

 

Juli-Augusti 2019
”Det bubblar och jäser i Garvaregränd” är huvudrubriken i sommarnumret. Vad? Läs reportaget så får ni se! Här får ni också en guide till kultursommaren i Stallarholmen!

 

Juni 2019
Den här gången får läsarna hänga med på en tur med islandshästar på Edeby gård! Som vanligt levererar vi i juninumret en guide till upplevelserna i Stallarholmen i sommar.

 

Maj 2019
Häng med på en träff med barnen och ledarna i vikingamulle! Vi porträtterar Reyhan som driver ortens pizzeria och djupdyker kring besöksnäringen i Stallarholmen.

 

April 2019
Den här månaden får ni följa med in i hemkunskapslokalen där det ut-bildas unga mästerkock-ar! Vi gör också en rejäl framtidsspaning över Stallarholmen.

 

Mars 2019
Nytt år med uppfräschad design på magasinet! Vi besöker Röda Korstanterna som träffas varje vecka på sitt stickkafé. Vi porträtterar också hundälskaren och vinterbadaren Louise Grawsiö.

 

Nyår 2018
Nyår och nyårslöften: klart vi måste skriva ett träningsreportage! Vi har också summerat nyhetsåret 2018 på två sidor och porträtterat den färg-starke personen Werner Leisser.

 

December 2018
Julen är korvstoppningstider! Vi besöker Köttbutiken mitt i ruschen inför julen. Vi skriver också om den gamla brandstationen som nu omvandlas till hyresrätter.

 

November 2018
Den här månaden skildrar vi färgexplosionen i Gula Industrihuset, med konstkurser för både barn och vuxna. Ni kan också läsa om ett idémöte om Stallarholmens framtid!

 

Oktober 2018
Den här månaden har vi besökt Selaö-Toresunds skytteförening och spanat in deras framtidssatsning! Vi har också gjort en längre intervju med kommunalrådet Jacob Högfeldt kring kommunens och Stallarholmens framtid.

 

September 2018
”Viva vintage” lyder huvudrubriken i detta nummer, och det syftar på både artiklar om vintagefestivalen och försäljningen av amerikanska bilar i Stallarholmen. Snart är det valdags! Vi berättar vad partierna vill göra för Stallarholmen.

 

Juli-augusti 2018
I sommarnumret av Gilla Stallarholmen ger vi oss ut på en maxad mälartur med tre båtveteraner. Blå himmel, svag vind – det blev en minnesvärd tripp! Vi berättar också om hur Stallarholmen färdas in i den digitala framtiden.

 

Juni 2018
Det är massor på gång i Stallarholmen under sommaren! Lär dig om det fina utbudet genom att spela vårt sommarspel! Vi berättar också om det nya knattelaget i fotboll och vi porträtterar den visionära gårdsägaren Patrik Berg.

 

Maj 2018
Nu våras det i växthusen i Solåkers handelsträdgård! Det våras också för Vikingavallen som har en lång rad av aktiviteter på gång! Detta och mycket annat kan du läsa om i majnumret av Gilla Stallarholmen.

 

April 2018
I aprilnumret berättar vi om Alexis Birbas nya affär med produkter från hembyn Goumero, och om hans olivlundar. Vi skriver även om det nedlagda högstadiet och ett tungviktigt läsprojekt.

Mars 2018
Mitt i byn arbetar hon med att restaurera flerhundraåriga tavlor. Här kan du läsa om Irina Batalow och hennes konststudio! Vi berättar även om en förskola i förändring och om den stundande Korv och Brödfestivalen.

Januari-februari 2018
I det här numret kan ni läsa om paret som köpte en gård norr om Selaön och förverkligar sina drömmar om självhushållning. Vi summerar också det gångna året och tar itu med surdegarna inför det nya året!

December 2017
Nu laddar hantverkarna inför årets julmarknader i Gula Industrihuset och Vikingavallen! Vi är där och följer förberedelserna. Vi porträtterar även IT-visionären Ricky Helgesson.

November 2017
Den här månaden har vi besökt aktiviteten Stallhäng på Norrby gård. Här får barnen vara med  och mocka och mata innan de hoppar upp och rider. Vi berättar också om kampen för att behålla det hotade högstadiet.

Oktober 2017
Det är en riktig pärla – den årliga majsfestivalen på Klippinge gård. Vi var där! Här kan du också läsa om valskrällen där Öppen kyrka kammade hem 60 procent av rösterna i kyrkovalet.

 

September 2017
Vid Mälsåker på Selaön finns ett av landets mest meriterade travstall – och det berättar vi om i septembernumret! Vi berättar också om det kommande kyrkovalet. Gå och rösta vetja!

 

Juli-augusti 2017
I det här numret tar vi ett ordentligt grepp kring en av de viktigaste grundbultarna i Stallarholmen: våra sommargäster! Vi åker med fiskare Anders på en mälartur och upplever riktig fiskelycka!

 

Juni 2017
Hur bygger man en gärdesgård? Det får ni reda på i det här numret! Vi berättar också att Stallarholmen via flera fibersatsningar är på väg in i den digitala framtiden.

 

 

Maj 2017
I majnumret kan ni läsa om arbetet med att hotta upp Stallarholmens hem-sida. Vi besöker kyrkans seniorkör och porträtterar Gunilla Orrebrink som skrivit boken ”Hjälp – jag ska bli pensionär!

 

Auktioner är i ropet i Stallarholmen! Här besöker vi en alldeles nystartad auktionskammare. Vi lyfter också fram byggboomen som sveper över orten och beskriver 8 spännande byggprojekt.

 

Mars 2017
I marsnumret besöker vi en populär helgaktivitet: SyLan på Vikingavallen! Vi porträtterar Årets Stallarholmare: Jaana Wikman. Vi tecknar också en skiss över näringslivet i Stallarholmen.

 

Januari-februari 2017
I det här numret summerar vi det gamla året! Vi porträtterar Malin Olin Johansson som fått en rejäl kick av att delta i teateruppsättningen ”Vem är rädd för Virginia Woolf?”. Vi berättar också om fibersatsningen på Selaön.

 

December 2016
Eftersom det är december och tomtens tid, har vi stämt träff med fem personer med underbara tomteskägg. Pratat skägg och identitet. Sen har vi porträtterat en kvinna som har pippi på tomtar!

 

November 2016
I det här numret drar vi till skogs med inspiratören Tony för att bekanta oss med det lekland som ligger runt knuten. Vi berättar om fibersatsningen i Stallarholmen och porträtterar en person som många av oss träffar någon gång i veckan.

 

Oktober 2016
I oktobernumret berättar vi om den kommande teaterpremiären där amatörer från orten spelar klassikern Vem är rädd för Virginia Woolf? Sen besöker vi musteriet i Ullunda och skriver om tegelbruket som fått ett uppsving.

 

September 2016
I septembernumret besöker vi succén Seniorpub på Värdshuset Gripen. Vi berättar också om det nya folkhälsoprojektet Sofflocket där ett av målen är att få ortsborna att tillsammans gå eller jogga Sverige Runt.

Juli-Augusti 2016
I sommarnumret beger sig vår reporter Eva Hultén ut på sin allra första mc-tur, vid 72 års ålder! Vi delar också med oss av våra bästa tips för sommaren.

 

Juni 2016
I juninumret kan ni läsa om Odensicke – en vacker lantgård på Selaön där man satsar på det småskaliga. Vi berättar även om  undersökningen om Stallarholmens viktigaste framtidsfrågor.

 

Maj 2016
I majnumret bjuds vår reporter Eva Hultén på en svårförglömlig flygtur i en gyrokopter. Vi skriver om välklingande Mariakören som åker till England för att konsertera.

 

April 2016
Den här månaden djupdyker vi kring ortens viktigaste institution: Stallarholmsskolan.  Vår reporter Hanna är på Vikingavallen och dansar.

 

Mars 2016
I årets första nummer kan ni läsa om Hanna som testar att pimpelfiska. Vi porträtterar den envise Daniel Hellmark och skriver om Selaöhemmet som fått en ny roll.

 

Januari – Februari 2016
Här berättar vi om Vardagsrummet, en ny mötesplats för ungdomar. Vi berättar om projektet Pausa som vill inspirera till eftertanke.

 

December 2015
Hanna Ekelund testar  att gå på högmässa. Vi intervjuar ungdomar om lucia och porträtterar superföretagaren Fredrik Stegborg.

 

November 2015
Här kan ni läsa ett om en hjälpresa till den grekiska ön Chios dit nya flykt. Vi berättar även om det nya systembet med färgsortering av soporna.

 

Oktober 2015
I oktobernumret  tar vi upp bristen kring hyresbostäder i Stallarholmen. Hanna Ekelund testar att mecka på Biltjänst i Stallarholmen.

 

I septembernumret testar Hanna Ekelund att köra skördetröska och vi porträtterar Birgitta Ekmark vars passion är emotionell intelligens.

 

Juli-augusti 2015
I juli-augustinumret drar vår reporter Hanna Ekelund på sig en vit skyddsdräkt och hänger med några biodlare på besök i en surrande kupa.

Hetast just nu
Vad händer i Stallarholmen?
Sponsring

Hjälp Nätverket!
Vill du vara med och bidra ekonomiskt till Stallarholmens ortsutveckling? Stallarholmens Nätverk grundades 1996 och är en ideell förening som jobbar för att Stallarholmen ska bli en alltmer attraktiv plats när det gäller arbete och fritid, boende och service.
Läs mer »

Tidningsarkiv

I Stallarholmen finns för de allra minsta möjlighet till både förskola, öppen förskola samt familjedaghem.
Förskola och Barnomsorg.
Stallarholmens förskola är uppdelad på två hus, den äldre byggnaden heter Trädgården och den nya heter Lunden. Förskolan ligger centralt och i närheten av skolan.

Mer information hittar du på Strängnäs kommuns hemsida.

Stallarholmens skola fsk-åk till åk 6

Den lokala grundskolan, Stallarholmsskolan, innefattar årskurs fsk-6. Du kan följa Stallarholmsskolans arbete på Facebook – Klicka här!

Stallarholmsskolan - Grundskola!

Stallarholmsskolan har en väl fungerande Föräldraförening.

Närmaste gymnasium finns på cirka 2 mils avstånd, i Strängnäs.
Från Gymnasium, vuxenutbildning och särskola. Stallarholmen har du pendlaravstånd till Eskilstuna, Södertälje, Stockholm med flera.

Kommunen erbjuder också vuxenutbildningar, särskola med mera.

Stallarholmen kan erbjuda ett kvalitativt boende till rimliga priser. Nära till natur och vatten, men för den skull inte långt från närmaste stad samt med pendlingsavstånd till bland annat Stockholm. Här har du nära till naturpromenader, båtliv, fritidsaktiviteter med mera.

Stallarholmen har ett rikt föreningsliv, livsmedelsbutiker, caféer, bageri, pizzeria, värdshus, bensinstation, post, veterinär, distriktssköterskor samt ett stort serviceutbud av bil- och båtmekaniker, hantverkare, frisörer, blomsterhandlare, hemserviceföretag och mycket mer.

Hetast just nu

Vad händer i Stallarholmen
Stallarholmen tillsammans